Szeged, Felsővárosi hőkörzet geotermikus hőellátása


KEHOP-5.3.2-17-2017-00005

Üdvözöljük a „Szeged, Felsővárosi hőkörzet geotermikus hőellátása” című projekt oldalán. Honlapunkon érdekes és aktuális információkat tudhat meg a beruházásról.

Projekt adatok

Pályázó neve: NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: Szeged, Felsővárosi hőkörzet geotermikus hőellátása 

A projekt támogatás összege (Ft): 1 088 776 912

Projekt azonosítószáma: KEHOP-5.3.2-17-2017-00005

A támogatás mértéke (%-ban):  60 % 

A projekt kezdete: 2017.09.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2022.09.27.

Záró elszámolás benyújtásának határideje: 2022.12.30.
A projekt bemutatása

A projektet a Geo Hőterm Korlátolt Felelősségű Társaság, a Szegedi Távfűtő Korlátolt Felelősségű Társaság és az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciuma valósítja meg.

Szeged termálenergetikai és geotermikus adottságai kiemelkedően jók. Ezek hasznosításának jelentős hagyományai vannak a városban és környékén. 2011-ben két geotermikus kaszkádrendszer is létesült a városban, melyek elsősorban egyetemi, kisebb részben önkormányzati, állami épületek hőellátását végzik a belvárosban és Újszegeden. Mára Szeged is elérte azt a szintet, hogy az energetikai függetlenséget és tisztább levegőt nyújtó mélységi geotermia felhasználása városi szintű igényként fogalmazódik meg, amikor a nagy szennyezők kiváltása és az elavult rendszerek energetikai korszerűsítése a cél.

A Szeged Felsővárosi városrészének lakótelepeit a Felsőváros II. fűtőmű látja el távvezetékeken keresztül. A városrészt ellátó fűtőmű 25db szigetüzemű kazánházból áll, ami a városi távfűtő rendszer legnagyobb teljesítményű kazánházai közé tartozik. A fűtőművek éves gáz felhasználása az elmúlt három év átlagában 116.120 GJ (3.415.294 m3). Tervezetten a projekt során felhasznált megújuló energia 68 203 GJ/év.

A fűtőműben jelentős részben elavult gázkazánok állítják elő a hőenergiát, amely indirekt módon, hőcserélők közbeiktatásával, fűtővíz közvetítésével, kétvezetékes elosztó távvezeték hálózaton keresztül kerül a fogyasztói hőközpontokba. Itt felszálló vezetékek osztják el lakásonként a fűtőközeget. A távvezetékpárban keringető szivattyúk biztosítják a fűtőközeg folyamatos cirkulációját.

A körzetben a használati melegvíz előállítása is központilag történik: a távfűtőművekben felmelegített melegvíz a fűtő távvezeték mellé fektetett távvezetékpáron keringetve jut el a fogyasztókhoz. A fűtési vezeték rendszerekben változó tömegáramú szabályozással a mindenkori igények szerinti szolgáltatás történik. Ez a rendszer állandó nyomással biztosítja a változó fogyasztói igények kielégítését.

A fejlesztés során a termálvíz termelő kútból 1.750 – 1.950 méter körüli mélységből maximum 120, átlagosan 70 m3/h hozamú és 90 °C hőmérsékletű termálközeg várható. A termelő termálkút kijelölt helyszíne a Felsőváros II. fűtőmű melletti Molnár utcai szabad terület.

A visszasajtoló termál kutak városi környezetben, részben zöld övezetben nyernek elhelyezést. Az egyik a Tápai utca végénél található Sportcentrum zöld területén, míg a másik a Csaba utca – Gyík utca kereszteződésénél található lakóházak mögötti területen, a városi körtöltés belső oldalán kerül kiképzésre.

A projekt során egy távvezetéki kör létesül, ami a termál kutakat köti össze a fűtőműnél települő termál hőcserélőkkel.


Galéria